پوهنحی شرعیات و علوم اسلامی - پوهنتون جامی
پوهنحی شرعیات و علوم اسلامی یا (کلیة الشریعة والدراسات الإسلامیة) یکی از مهمترین و برترین مراجع علمی در پوهنتونهای جهان اسلام میباشد. این پوهنحی در تمامی کشورهای اسلامی نقش برجستهای در تربیه جوانان و نسل نوین امت اسلامی داشته است.
دین اسلام با فرمان «اقْرَأْ» شروع شده است و آیات زیادی در قرآن کریم وجود دارد که اهمیت علم و دانش در زندگی بشر را به بهترین شکل تبارز میدهد. در این کتاب بزرگ، ذات الله متعال به عنوان منبع علم و معلم نخست بشریت معرفی شده است: «وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاءَ كُلَّهَا».
همچنین، تصریح شده که او تعالی انسان را به وسیله قلم آموزش داده و بر علم انسان مواردی را افزود که قبلاً نمیدانست. در قرآن کریم، علاوه بر اینکه سورهای به نام قلم وجود دارد، به قلم سوگند نیز یاد شده است که اهمیت قلم، نوشتن، تحقیق و امور مرتبط به آن را میرساند.
در کتاب مقدس اسلامی خود، مکلف به بصیرت داشتن، تحقیق کردن، انجام امور به نحو احسن و در خدمت علم و دانش بودن هستیم.
با مراجعه به زندگی رسول گرامی اسلام و صحابه بزرگ، اهمیت علم و دانش به ویژه علوم دینی را در مییابیم. مسلمانان در اعصار مختلف نیز اهمیت علم و دانش را به خوبی درک کردند و مراکز علمی و فرهنگی به گسترش و تعمیم فرهنگ اسلامی پرداختهاند. متأسفانه، در چندین قرن گذشته بسیاری از مسلمانان اهمیت علم و به ویژه علوم اسلامی را از یاد بردهاند و اهتمام کمتری به آن داشتهاند، اما در این اواخر جوانان امت با شوق وافر به این علوم رو آوردهاند.
با تأسیس فرامین و احکام الهی مبنی بر رساندن احکام دینی، پوهنحی شرعیات و علوم اسلامی پوهنتون جامی از سال ۱۳۹۰ شمسی جزء نخستین پوهنحیها بوده که در چوکات پوهنتون جامی فعالیت خود را آغاز کرده است. این پوهنحی با داشتن بهترین و ورزیدهترین کدرهای علمی از بدو تأسیس تا اکنون صدها فارغالتحصیل به جامعه تقدیم کرده است که اکنون یا در بخشهای علمی مشغول تدریس هستند یا در بخشهای اداری وظایف مهمی را بر عهده دارند و همزمان در بخشهای اجتماعی نقش رهبری و زعامت دارند.
این نهاد علمی در حال حاضر دارای ده صنف درسی برای ذکور و اناث (به صورت جداگانه) میباشد.
زمینههای کاری دانشکده شرعیات
دانشجویان رشته شرعیات و علوم اسلامی پس از اتمام دوره مقطع لیسانس میتوانند در مشاغل زیر فعالیت نمایند:
- کارشناس و تحلیلگر مسائل دینی
- انجام امور وکالتی در دعاوی جزایی، مدنی، تجارتی و فامیلی و غیره
- مشاور حقوقی و دینی در مراکز مختلف دولتی و غیر دولتی
- ایفای وظیفه به عنوان کادر علمی مراکز تحصیلات عالی کشور
- محقق مسلکی در موضوعات مختلف دینی
- انجام وظیفه به شکل مسلکی در وزارتخانهها.